Selasa, 15 Jun 2010

Resepi aising....

Salam...


Semua resepi yang yati dah ubahsuai ikut selera yati....ini cuma panduan....ada byk lagi resepi kat internet..cari saja mana yang berkenan.....
Resepi royal aising..
4 biji putihtelur
pukul hingga kembang...dlm 2 min..kelajuan pantas...dgn 'whisk'..
masukkan bahan2 ini..semua sekali..pukul dgn 'K'...hingga sebati...
1kg gula aising
30g jus lemon/cuka
4 tsp gliserin
pewarna..


Resepi ganache...


50ml whip cream panaskan atas dapur...kejap je...suam2 kuku..
500g cooking coklat...di potong kecil2..masukkan dlm whip cream tadi..
1 sb butter....

pukul sekejap...simpan...tunngu set ..dlm 24 jam....(utk tekstur lebih kental)...




Resepi fondant.


2.5 tsp gelatin + (1/4 cawan + 2 tbsp air panas) = double boil..


atas double boiler..

1/2 tbsp gliserin
1 tbsp liquid glucose- penuh
1/2 tbsp shortening - paras
1/4 tsp cream of tartar....

sebatikan semua..


dlm mixer..(yang utk buat roti- hook)

1/2 kg gula aising yg terlah di ayak..

masuukan bahan2 di atas....yang masih panas/suam2..


pukul..hingga sebati...dan menjadi doh..tak melekat kat bowl ...simpan..sehari sebelum guna...



Resepi buttercream..


250g krimwell
250g butter
4 tbsp whip cream/susu uht
2 tsp vanila esen
500g gula aising (ayak)


****..pukul sebati..hingga double the size...



Resepi cream cheese aising...


250g cream cheese
250g butter
500g gula aising..


***..pukul sebati...


Resepi coklat buttercream....


25og krimwell
250g butter
500g gula aising
4 tbsp whip cream/susu uht
2 tsp vanila esen/coklat esen..
100g koko powder or more...ikut kesesuaian....tekstur...


**** pukul sebati...




Selamat mencuba...




Kek cawan Baldu Merah..

Salam...

Yang bwh ni resepi Kek cawan Baldu MErah...

Resepi yang yati ubah suai sikit...ikut sesuaian....kurang kan sana sini supaya sesuai....dah jual pun cc ni...sedap..org suka...

Bahan2...

Pukul 250g butter dan 1 cawan gula sampai gebu.....

sementara itu buat...buttermilik..
1/2 cawan susu UHTdi tambah dgn 1/2 tsp + 2 x 1/4 tsp cream of tartar = dpt 1/2 cawan buttermilik...

Ayak...
325g tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2 tbsp koko powder

Kemudian...
masukkan 4 biji telur gred B dalm adunan batter..satu persatu..
1 tbsp red coloring
tepung selang seli dgn buttermilk..

akhir sekali..campurkan 2 tsp cuka + 1 tsp soda ....yg ini masukkan dlm bancuhan batter...

bakar....pada suhu 175 darjah..dlm 15 min...



red velvet dgn topping cream cheese...sangat berlemak...


red velvet dgn aising butter biasa...yang ini idea asal dari Wilton..pada yati guna bc dah cukup....




utk resepi aising...nanti yati tempekkan...cuba google utk resepi aising yea....aising ikut selera masing2...ada byk resepi dlm net...pilih mana yang berkenan....
selamat mencuba...