Selasa, 15 Jun 2010

Resepi aising....

Salam...


Semua resepi yang yati dah ubahsuai ikut selera yati....ini cuma panduan....ada byk lagi resepi kat internet..cari saja mana yang berkenan.....
Resepi royal aising..
4 biji putihtelur
pukul hingga kembang...dlm 2 min..kelajuan pantas...dgn 'whisk'..
masukkan bahan2 ini..semua sekali..pukul dgn 'K'...hingga sebati...
1kg gula aising
30g jus lemon/cuka
4 tsp gliserin
pewarna..


Resepi ganache...


50ml whip cream panaskan atas dapur...kejap je...suam2 kuku..
500g cooking coklat...di potong kecil2..masukkan dlm whip cream tadi..
1 sb butter....

pukul sekejap...simpan...tunngu set ..dlm 24 jam....(utk tekstur lebih kental)...




Resepi fondant.


2.5 tsp gelatin + (1/4 cawan + 2 tbsp air panas) = double boil..


atas double boiler..

1/2 tbsp gliserin
1 tbsp liquid glucose- penuh
1/2 tbsp shortening - paras
1/4 tsp cream of tartar....

sebatikan semua..


dlm mixer..(yang utk buat roti- hook)

1/2 kg gula aising yg terlah di ayak..

masuukan bahan2 di atas....yang masih panas/suam2..


pukul..hingga sebati...dan menjadi doh..tak melekat kat bowl ...simpan..sehari sebelum guna...



Resepi buttercream..


250g krimwell
250g butter
4 tbsp whip cream/susu uht
2 tsp vanila esen
500g gula aising (ayak)


****..pukul sebati..hingga double the size...



Resepi cream cheese aising...


250g cream cheese
250g butter
500g gula aising..


***..pukul sebati...


Resepi coklat buttercream....


25og krimwell
250g butter
500g gula aising
4 tbsp whip cream/susu uht
2 tsp vanila esen/coklat esen..
100g koko powder or more...ikut kesesuaian....tekstur...


**** pukul sebati...




Selamat mencuba...




Kek cawan Baldu Merah..

Salam...

Yang bwh ni resepi Kek cawan Baldu MErah...

Resepi yang yati ubah suai sikit...ikut sesuaian....kurang kan sana sini supaya sesuai....dah jual pun cc ni...sedap..org suka...

Bahan2...

Pukul 250g butter dan 1 cawan gula sampai gebu.....

sementara itu buat...buttermilik..
1/2 cawan susu UHTdi tambah dgn 1/2 tsp + 2 x 1/4 tsp cream of tartar = dpt 1/2 cawan buttermilik...

Ayak...
325g tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2 tbsp koko powder

Kemudian...
masukkan 4 biji telur gred B dalm adunan batter..satu persatu..
1 tbsp red coloring
tepung selang seli dgn buttermilk..

akhir sekali..campurkan 2 tsp cuka + 1 tsp soda ....yg ini masukkan dlm bancuhan batter...

bakar....pada suhu 175 darjah..dlm 15 min...



red velvet dgn topping cream cheese...sangat berlemak...


red velvet dgn aising butter biasa...yang ini idea asal dari Wilton..pada yati guna bc dah cukup....




utk resepi aising...nanti yati tempekkan...cuba google utk resepi aising yea....aising ikut selera masing2...ada byk resepi dlm net...pilih mana yang berkenan....
selamat mencuba...
















Khamis, 18 Februari 2010

Marble Cheese Brownies

Salam...



Yati nak share recipe yang kawan yati beri...memang sedap...lagi lama simpan lagi sedap....simpan dlm fridge pun sedap...bila dah lama more than 1 week..terasa keju nya...



Brownies ni..ada 2 lapisan, yang bwah coklat..dan yg atasnya..cream cheese....yati rasa..rasa mcm kek juga..cuma lagi prosesnya berbeza...kalau nak sedap boleh tambah kacang di lapisan coklat...



Pada yang dah biasa buat brownies..memang tak susah...senang je..a matter of rajin atau tidak nak membuatnya..nak memulakan memang susah..tapi bila..dah siap, dah masak..lupa betapa leceh nak membuatnya... Tapi kalau dah biasa...tak la seleceh mana...



Bahan2...lapisan bawah - coklat...
250g butter (panaskan atas dapur dalam mangkuk bersama...
1 cawan serbuk koko)....kacau sebati...dah larut semua..tutup api....alihkan dari dapur....
sementara itu...gaul sebati...
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan gula caster
Ambil mangkuk yang berisi butter dan serbuk koko yang sudah dimasak tadi...masukkan..
1/2 cawan susu UHT
campuran telur dan gula tadi
1 1/2 cawan tepung gandum yang telah di ayak bersama 1 st soda dan 1 st baking powder
1 st vanila esen
100 gram walnut (di cincang kasar)
bila dah kacau sebati..ambil dlm satu sudu adunan utk buat hiasan atas nanti..
masukkkan bancuhan dlm loyang ...bakar selama lebih kurang 20 min dlm 175darjah celcius oven.
sementara itu , utk lapisan cheese..
500g cream cheese...(yati suka guna brand anchor...)
1 1/2 cawan gula caster
2 biji telur gred B..
pukul semua hingga sebati...sampai gebu...
******* bila lapisan coklat dan masak...tuangkan lapisan keju...buat...lorekan atas nya..dgn lebihan bancuhan cokklat tadi.....guna lidi atau garpu...
bakar lagi.dalam 20 min..atau sehingga nampak kekuningan dipermukaan keju...
Selamat mencuba....







Sabtu, 24 Oktober 2009

Buah Strawberry

Salam...


Upload ni saje2 je...saving my precious pictures in my blog. Cantikkan buah merah ni.. Cameron Highland juga hasilkan buah ni..jadi mudah sangat la ni nak dapatkan strawberi tempatan. Harga pun tak la mahal.











Fruit Tartlet

Salam..

Ini lagi satu pastry yang yati buat dan ramai yang sukaaaaa sangat. Dulu yati rajin buat 3 jenis buah..la ni..2 jenis dah la ye..bigger size of course.




Pastrynya sama macam pastry buat blueberry cheese tart di bawah. Yang bawah ni yati kepilkan resepi kastadnya ye..Sangat mudah kalau guna method yang yati tuliskan ni..tapi kalau rasa nak ubah teknik pun tak kisah...kalau bergentel jgn cari yati...so far this is the best method tuk buat kastad. Kat luar ada juga jual custard segera..cuma tambah air.
Custard Cream:
Bahan2nya:
A- 1 biji telur
30g gula halus
20g custard powder - tak kisah la brand apa..tapi ia akan berbeza dari segi warna.
B - 100g milk
100g whipping cream (yang ini boleh abaikan kalau tak de. ganti dgn susu)
C - 1/2 tsp vanila esen.
cara2nya.
1. Satukan bahan A dan kacau sebati. Letak tepi.
2. Panaskan bahan B dengan api perlahan, kejap je..dlm 2/3 minit.
3. Dah tu..tuangkan ke dlm mangkuk bahan A tadi, kacau lagi...kemudian tos kan .
4. Masak atas dapur bancuhan bahan A dan B, atas api yg sederhana. Masukkan bahan C.
5. Kacau ye...jangan berhenti, sehingga bancuhan pekat dan...likat.
6. Masukkan dalam piping beg...dan biarkan sejuk.
7. Bila dah sejuk...picit dlm pastry..dan taruk la buah-buahan kegemaran anda.
* pesanan yati..jangan la guna buah dalam tin..tak cantik!...Kat Tesco banyak jual buah, Giant pun ada!...Tapi kalo nak buah peach..guna la yg dlm tin tu.
Selamat mencuba ye..



Khamis, 15 Oktober 2009

Blueberry Cheese Tart


Salam..

Ramai yang bertanyakan resepi bluberry cheese tart yati. Takkan nak sorok resepi pulak kan...org dah tanya, mesti bagi tau. Bukan secret recipe tau...resepi ni pun ambil dari buku yang yati beli di Bagus section 13 shah alam. Memang bagus buku tu, tak tipu resepi.... Irresistible Pastry by Alex Goh Baking Class.
Ini la rupa tet keju version yati. Mini saja..2/3 kali suap ke mulut dah habis. Rasanya..eemm...yati suka,suami suka..semua org suka....anak2 je tak suka. Kecuali adam, dia suka pastry nye saja tanya filling.


Yang bawah ni rupa tat keju yang baru je keluar dari oven,masa masih panas, cantik rupanya...gelembung..dek suhu panas dalam ketuhar.


Bahan2 sweet pastry.

A.

200g butter
100g gula aising
1/4 tsp vanila esen

B.

1 biji telur gred B
C.

420g tepung gandum
1 tbsp susu tepung


Cara2.
1. Pukul A sampai gebu ,kemudian masukkan B.
2. Ayak C, kemudian masukkan dlm batter, sikit2.
3. Dah sebati., bentukkan dlm acuan.
4. Bakar pada suhu 180 darjah sehinnga masak - kekuningan utk fruit tart. separuh masak utk cheese tart.
* acuan boleh dibeli di kedai barang bakeri.
Untuk filling.
A.
250g cream cheese - brand Anchor lagi sedap
50g gula
25g butter
B.
1 telur gred B
C.
25g whipping cream
D.
20g tepung gandum.
E. Blueberry filling
Cara2.
1. pukul A sampai kembang. Masuk B.
2. Masuk C dan D.
3.Tuang atas pastry yang sudah di bakar separuh masak.
4. Letak blueberry filling ikut suka.
5. Bakar pada suhu 180 darjah dlm 15min.

Sabtu, 5 September 2009

Ayam Masak Lada Hitam.

Salam..

Sejak bulan puasa ni rajin pulak yati mencuba resepi baru. Resepi ni yati invented dari resepi asal Puan Rubiah Suparman, masa dia buat demo masak Udang Masak Black Pepper...since tak de udang dlm freezer...ayam pun boleh juga. Anak2 yati suka lauk ni..walau pun pedas dek lada hitam..anak2 suka..bergelas-gelas sirap deme minum.


Resepi ni kata Puan Rubiah, boleh guna sotong, ayam atau ikan. Yati rasa udang mesti paling sedap..apatah lagi kalau dapat udang yang besar...eemm..mesti sedap.


Resepi yang mudah...utk yang baru nak belajar masak boleh cuba. yati sebernarnya tak berapa pandai memasak yang remeh-temeh..selalu masak yang ringkas dan cepat di masak dan bahan2 yang simple dan mudah jumpa. La ni bila anak2 dah besar sikit..Faris suka cuba masakan yang lebih complicated dan berperisa. Adam....susah sikit nak cuba masakan baru. Masakan ni ok je..dia suka. Best things about my kids..they really appreciate foods.esp bila daddy yang masak!. Kalau sedap laju je mulut memuji... sedap hati mama dengar. Kalau tak sedap..deme tak komplen..tapi dibiarkan saja. Syukur deme tak tau mencaci. Senang bawak ke rumah orang. Kalau sedap..tak habis2 memuji..mana tuan rumah tak suka!..
Bahan2:
4 ketul ayam yang potong sederhana- sapu garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. Tak perlu terlalu garing.
1 labu bawang merah yang kecil
2 biji bawang putih
Halia sebesar separuh ibu jari
1 sudu besar lada hitam yang ditumbuk halus
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil kicap masin
1/2 sudu teh serbuk lada putih
2 sudu besar air
3 sudu besar minyak utk menumis
Garam secukup rasa.
Cara2 nya..
1. Goreng ayam, dan ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk halus.
3. Masukkan kicap, serbuk lada putih dan ayam.
4. Tambahkan sedikit air, garam, masak sehingga kuah pekat.
5. Boleh diangkat dan hidangkan bersama nasi putih dan timun sebagai ulam.
Selamat mencuba.