Selasa, 14 Jun 2011

OB...

Salam..

yang ini yg baru..baru buat semlm...sudah di cuba..dan yati suka...yg penting yati suka..so...sesapa yg dah biasa dgn produk yati..insyaallah suka...

Ini yati letakkan resepi..kot2..ada yg rajin nak mencuba..ada masa dan rajin di dapur..boleh buat sendiri..kalau M..boleh order dgn yati ye...


resepi ni pun yati dapat dari satu blog yang sangat cantik...penuh dgn resepi dan gambar2 yg sgt menarik....tapi..yati sudah modify sikit..nama resepi pun yati mudahkan....semoga tuan punya blog , bertambah rezeki dgn perkongsian resepi nya..harap2 nya..dia ok la...

ucapan tqvm utk cik Rima ..SINI..sesiapa yg mau resepi menarik sila ke blog cik rima..


Ini resepi yang yati sudah ubah serba-sedikit...

Bahan A

250g butter
200g coklat compound (dark)
- cairkan butter,atas api kecil..dah cair tutup api, then masukkan coklat..kacau hingga larut semua..

Bahan B

3 telur saiz B
150g gula castor
1 tsp nescafe
1 tsp vanila
50g susu UHT - fullcream milk

Bahan C
ayak..
75 g tepung gandum
40g serbuk koko
1/2 tsp baking powder
1 1/2 pack biskut oreo (yg telah di blender halus)...pek besar 137g gram tu...beli 2 pek...

1/2 pack biskut oreo utk hiasan


- Bila bahan A dan sejuk sikit...masukkan bahan B..kacau sebati..then masuk Bahan C....akhir sekali tuang dlm bekas,susun lebihan biskut oreo.kalau nak penuhkan batter dgn biskut pun bagus...

- Bakar pada suhu 180 darjah c..selama..dlm..35 min..ikut tebal bekas....test dgn lidi/besi pengukur ..bila kering..maknanya sudah masak...

- sedia utk di makan...


*..kalau tak faham sila tipon yati ye...019 272 7564....kalau tak nak buat juga..order dgn yati yea....agaknya...biskut merie kalau di buat mcm ni pun sedap kot...he..he....nanti yati try yea...


Rabu, 11 Mei 2011

AB..

Salam...

Lama sudah tak berkongsi resepi...masa tak mengizinkan dan lupa selalunya....mcm2 disibukkan...


Resepi brownies yang yati ubahsuai mengikut stok bahan mentah yang ada di rumah..

telur 3 biji
garam 1g (secubit)
castor sugar 50g
unsalted butter (cairkan) 150g - panaskan atas dapur sekejap utk cairkan nya..
Liquid Glucose 170g
UHT milk 75g
Extra Whipping cream (cairan) 50g
Milk chocolate/cooking chocolate (cairkan) 120g
tepung naik sendiri (ayak) 160g
koko powder (ayak) 40g
almond slices/walnut 70g

cara2nya..

pukul telur dan garam dan gula sehingga gebu, masukkan semua bahan2 cair ke dalam nya..seperti liquid glucose,susu, whip cream dan chocolate,butter, satu persatu. dah tu..boleh la masukkan bahan2 kering ke dalam adunan tadi.
akhir sekali masukkan kacang dan tuang dalam bekas utk di bakar pada suhu 180 darjah c selama lebih kurang 40min, atau hingga masak.

bila dah masak, sejukkan sebelum di buat hiasan...cairkan chocolate masakan/milk chocolate dlm 60g, utk buat lorekkan atas brownies tu. sejukkan.


selamat mencuba...


Isnin, 4 April 2011

Kek Pisang Berangan...

Salam...

Alangkah bahagianya..bile Allah beri masa lapang, dan diisi dengan perkara yang berfaedah...terasa..sungguh bererti masa tersebut...eemm....ini bila tengah R..kalau M datang...memang menggunakan sepenuhnya la masa senggang itu dgn perkara yang biasa-biasa je,,perkara lazim.....

eemm...nampak pisang berangan yang abah bekal kan minggu lepas, dah masak sgt...nak makan tak lalu nak habiskan 2 sikat tu...dah beri jiran satu sikat, ..jadilah kek pisang ni, teringat Faris suka sgt kek pisang dan boleh juga beri pada jiran yang tolong tgkkan oven ku semlm...dia tak mau duit...jadi kita kasi kek pisang utk nya....kita berbudi lah...agar senang utk berbahasa di lain hari....

mudah nya membuat kek, kalau dah tau teknik...dulu..yati tak pandai, mesti tak jadi...tapi la ni..cuak juga..takut tak jadi...iye lah..dah sebijik gitu...mana la nak tau..elok ke dalam nya..itu yg yati bertekad tak mau menjual kek besar..cukup sekadar kek cawan yang comel2...dan ..cantik di mata ku...dan sgt mudah nak mendecor nya....kalau silap, boleh betul kan....
mari cuba..senang je...yang penting mesti ada pisang, telur, butter, gula...dan Oven....paling penting mesti ada semangat dan R.....kalau M....bahan depan mata pun..tak jadi gak...unless ada genie..boleh tolong kelip mata.terus jadi!...

Bahan2

250 butter
200g gula halus/caster - pukul sampai gebu....+ 1/4 tsp garam halus..

ayak 250g tepung gandum bersama 1 tsp baking powder & 1/4 tsp soda bicarbonate..ketepikan..

250g banana puree - lenyek pisang sampai lumat..
1/4 tsp banana esen..

5 biji telur gred B

pisang dipotong nipis utk hiasan atas...

cara2

- bila dah gebu butter tu, masukkan telur satu persatu..pehtu banana puree dan esennya...last sekali tepung sikit sikit.
- dah tu....buat hiasan, potong pisang nipis..dan susun atas adunan batter tadi..dan masukkan dlm oven yg bersuhu 180 darjah c..selama lebih kurang 45 min..atau hinnga masak..

sangat mudah nak buat nya...yati suka buat kalau ada tukang makan..orelse yati sorang je makan, jenuh gak,,...ari tu yati buat puding jagung yati sorang je makan...huu..hu..tak best nya..nak kasi org...masa tu tak buat termanis sgt...tapi itu lah..kalau ada tukang makan..memang best .....





Rabu, 2 Februari 2011

Ayam Rebus Cili Padi..

Salam...

Resepi ni sangat mudah...mungkin ada yang pernah ter'buat' resepi macam gini....oh...yati memang biasa..masak2..terbuat resepi baru....hii..hi..tambah tu tambah ni...kadang sedap...selalu gak tak sedap....jawabnya...kucing la makan..tak pun...ada dlm plastik sampah....

Tapi yang ini..adam suka..sedap katanya...adam ni sangat pemilih..dan cerewet....pasal makan..dia tak akan makan..makanan yang lain dari kebiasaan...faris pulak..dia..adventurous...berani mencuba yang baru dan nampak sedap...tapi semlm faris tak cuba masakan mama la pulak..dia lebih tertarik pada bihun goreng singapore yang mama masak pagi tu......

ini ayam rebus cili padi....senang sgt2..kalau kat rumah tak de bawang pun jadik.....eemm..menjadi la..sedap...untuk anak2 kecil yg suka sup...tapi kena kurang kan cili padi nya...cili tu..utk rasa sikit...


bahan2nya...

..ayam...
..kentang..
..lobak merah..
..serai..
..halia..
..air secukupnya..
..kiub ayam knorr..
..cili padi / cili hijau (kalau tak nak pedas)
..garam dan gula/ cik aji...

* semua ikut byk mana ayam ..macam yati ni..kalau ayam dlm 5 ketul..kecik..serai sebatang, lobak setengah btg...kentang sebiji...cili padi 3 bj..halia dalam 2cm gitu...


cara2..

..isi periuk dgn air...panaskan atas dapur...masukkan kiub...halia..kentang, lobak...then ayam...serai, cili padi ..biar mendidih...last sekali masuk kan garam, gula sikit dan cik aji...(yati dah terbiasa guna..)..jangan lupa rasa ye...

** petua...mesti rasa masakan anda sebelum tutup api...cukup ke garam nya...pedas ke tidak..etc...yg penting mesti rasa masakan anda...




Sabtu, 29 Januari 2011

Pajeri Nenas..

Salam...

Lama nya tak mengisi ruang ini...tak masak ke yati ni?....hii..hi...i ada chef kat umah ni...mostly...yang masak dia la..kalau lauk-pauk kat umah ni..memang dia la yang masak....yati...jadi assistant je...tukang basuh pinggan..tukang potong..tukang amik bahan2...peneman....dia masak lagi sedap dari yati..so..i gantung apron aje lah....yati lagi la suka...laalla...sedap orang masak....anak2..pun..main order je..nak masak apa....esok..masak tomyam ayam boleh tak?....

Adam nak kari ayam tau....daddy..masak lemak lah....faris..happy sangat kalau dapat makan fried mushroom...semua suka..adam pun dah suka makan FM....daddy kalau masak sambal..asyik pedas saja...part tu mama..tak tahan....main letak je cili nya...

...tapi mama masak tetap sedap di deria rasa anak2 ku...mama masak bubur nasi pun sedap...ada juga yang mama masak tak sedap dan tak menjadi....huu..hu....tapi anak2 ku ini tak pandai mencaci..kalau tak sedap mereka hanya ketepikan...tak pula di caci..alhamdulillah..itu lah fitrah manusia kan?...kalau sedap..tak cukup sepinggan...asyik mengulang je...siap kasi bintang....esp dapat mee kari daddy yang spesel tu....bangun tido pun nak mee kari...

****************************

Ok..yang ini...yati yang masak yea...i suka pajeri nenas..resepi dari mak yati.....

bahan2 nya..

..nenas dipotong kecil....dan direbus dgn sedikit air....dalam 5 min..tos kan..dan ketepikan
...bawang merah
..bawang putih
.. halia
...bunga lawang
..kayu manis
...kari paste (yati guna meat curry powder bancuh dgn air rebusan nenas tadi)
...kiub ikan bilis/ikan bilis (tumbuk kasar)
...garam/gula
...air rebusan nenas secukupnya/santan..

sukatan eemm...agak2 la yea..tak pandai nak kasi gram/biji....ala..biasa..kalau biasa masak..agak2 je...itu quote dari kawan yati yang suka memasak...

cara2nya...

.panaskan periuk dgn secukupnya minyak masak...tumis bawang, halia, bunga lawang,kayu manis, sampai naik bau..masukkan kiub ikan bilis/ikan bilis ..then masuk kan..kari paste tadi., ..masak hinnga pecah minyak....guna api kecil...masak dalam..10-15min gitu....masukkan la nenas tadi...air rebusan nenas/santan....biarkan didih sekejap...letak garam dan gula...

selamat mencuba...mak kata...kalau nak letak santan pun sedap..lagi lemak...dan kalau nak pekat..boleh letak kerisik sikit....(yati tak de..jadi begini..hasil nya..pajeri nenas ringkas)...ada macam2 resepi yea...cuba ikut selera masing...tapi kalau letak kerisik dan santan ..lagi la sedap..yati punya kureng sikit....

Selasa, 15 Jun 2010

Resepi aising....

Salam...


Semua resepi yang yati dah ubahsuai ikut selera yati....ini cuma panduan....ada byk lagi resepi kat internet..cari saja mana yang berkenan.....
Resepi royal aising..
4 biji putihtelur
pukul hingga kembang...dlm 2 min..kelajuan pantas...dgn 'whisk'..
masukkan bahan2 ini..semua sekali..pukul dgn 'K'...hingga sebati...
1kg gula aising
30g jus lemon/cuka
4 tsp gliserin
pewarna..


Resepi ganache...


50ml whip cream panaskan atas dapur...kejap je...suam2 kuku..
500g cooking coklat...di potong kecil2..masukkan dlm whip cream tadi..
1 sb butter....

pukul sekejap...simpan...tunngu set ..dlm 24 jam....(utk tekstur lebih kental)...




Resepi fondant.


2.5 tsp gelatin + (1/4 cawan + 2 tbsp air panas) = double boil..


atas double boiler..

1/2 tbsp gliserin
1 tbsp liquid glucose- penuh
1/2 tbsp shortening - paras
1/4 tsp cream of tartar....

sebatikan semua..


dlm mixer..(yang utk buat roti- hook)

1/2 kg gula aising yg terlah di ayak..

masuukan bahan2 di atas....yang masih panas/suam2..


pukul..hingga sebati...dan menjadi doh..tak melekat kat bowl ...simpan..sehari sebelum guna...



Resepi buttercream..


250g krimwell
250g butter
4 tbsp whip cream/susu uht
2 tsp vanila esen
500g gula aising (ayak)


****..pukul sebati..hingga double the size...



Resepi cream cheese aising...


250g cream cheese
250g butter
500g gula aising..


***..pukul sebati...


Resepi coklat buttercream....


25og krimwell
250g butter
500g gula aising
4 tbsp whip cream/susu uht
2 tsp vanila esen/coklat esen..
100g koko powder or more...ikut kesesuaian....tekstur...


**** pukul sebati...




Selamat mencuba...




Kek cawan Baldu Merah..

Salam...

Yang bwh ni resepi Kek cawan Baldu MErah...

Resepi yang yati ubah suai sikit...ikut sesuaian....kurang kan sana sini supaya sesuai....dah jual pun cc ni...sedap..org suka...

Bahan2...

Pukul 250g butter dan 1 cawan gula sampai gebu.....

sementara itu buat...buttermilik..
1/2 cawan susu UHTdi tambah dgn 1/2 tsp + 2 x 1/4 tsp cream of tartar = dpt 1/2 cawan buttermilik...

Ayak...
325g tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2 tbsp koko powder

Kemudian...
masukkan 4 biji telur gred B dalm adunan batter..satu persatu..
1 tbsp red coloring
tepung selang seli dgn buttermilk..

akhir sekali..campurkan 2 tsp cuka + 1 tsp soda ....yg ini masukkan dlm bancuhan batter...

bakar....pada suhu 175 darjah..dlm 15 min...



red velvet dgn topping cream cheese...sangat berlemak...


red velvet dgn aising butter biasa...yang ini idea asal dari Wilton..pada yati guna bc dah cukup....




utk resepi aising...nanti yati tempekkan...cuba google utk resepi aising yea....aising ikut selera masing2...ada byk resepi dlm net...pilih mana yang berkenan....
selamat mencuba...