Sabtu, 5 September 2009

Ayam Masak Lada Hitam.

Salam..

Sejak bulan puasa ni rajin pulak yati mencuba resepi baru. Resepi ni yati invented dari resepi asal Puan Rubiah Suparman, masa dia buat demo masak Udang Masak Black Pepper...since tak de udang dlm freezer...ayam pun boleh juga. Anak2 yati suka lauk ni..walau pun pedas dek lada hitam..anak2 suka..bergelas-gelas sirap deme minum.


Resepi ni kata Puan Rubiah, boleh guna sotong, ayam atau ikan. Yati rasa udang mesti paling sedap..apatah lagi kalau dapat udang yang besar...eemm..mesti sedap.


Resepi yang mudah...utk yang baru nak belajar masak boleh cuba. yati sebernarnya tak berapa pandai memasak yang remeh-temeh..selalu masak yang ringkas dan cepat di masak dan bahan2 yang simple dan mudah jumpa. La ni bila anak2 dah besar sikit..Faris suka cuba masakan yang lebih complicated dan berperisa. Adam....susah sikit nak cuba masakan baru. Masakan ni ok je..dia suka. Best things about my kids..they really appreciate foods.esp bila daddy yang masak!. Kalau sedap laju je mulut memuji... sedap hati mama dengar. Kalau tak sedap..deme tak komplen..tapi dibiarkan saja. Syukur deme tak tau mencaci. Senang bawak ke rumah orang. Kalau sedap..tak habis2 memuji..mana tuan rumah tak suka!..
Bahan2:
4 ketul ayam yang potong sederhana- sapu garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. Tak perlu terlalu garing.
1 labu bawang merah yang kecil
2 biji bawang putih
Halia sebesar separuh ibu jari
1 sudu besar lada hitam yang ditumbuk halus
2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil kicap masin
1/2 sudu teh serbuk lada putih
2 sudu besar air
3 sudu besar minyak utk menumis
Garam secukup rasa.
Cara2 nya..
1. Goreng ayam, dan ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk halus.
3. Masukkan kicap, serbuk lada putih dan ayam.
4. Tambahkan sedikit air, garam, masak sehingga kuah pekat.
5. Boleh diangkat dan hidangkan bersama nasi putih dan timun sebagai ulam.
Selamat mencuba.