Khamis, 18 Februari 2010

Marble Cheese Brownies

Salam...



Yati nak share recipe yang kawan yati beri...memang sedap...lagi lama simpan lagi sedap....simpan dlm fridge pun sedap...bila dah lama more than 1 week..terasa keju nya...



Brownies ni..ada 2 lapisan, yang bwah coklat..dan yg atasnya..cream cheese....yati rasa..rasa mcm kek juga..cuma lagi prosesnya berbeza...kalau nak sedap boleh tambah kacang di lapisan coklat...



Pada yang dah biasa buat brownies..memang tak susah...senang je..a matter of rajin atau tidak nak membuatnya..nak memulakan memang susah..tapi bila..dah siap, dah masak..lupa betapa leceh nak membuatnya... Tapi kalau dah biasa...tak la seleceh mana...



Bahan2...lapisan bawah - coklat...
250g butter (panaskan atas dapur dalam mangkuk bersama...
1 cawan serbuk koko)....kacau sebati...dah larut semua..tutup api....alihkan dari dapur....
sementara itu...gaul sebati...
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan gula caster
Ambil mangkuk yang berisi butter dan serbuk koko yang sudah dimasak tadi...masukkan..
1/2 cawan susu UHT
campuran telur dan gula tadi
1 1/2 cawan tepung gandum yang telah di ayak bersama 1 st soda dan 1 st baking powder
1 st vanila esen
100 gram walnut (di cincang kasar)
bila dah kacau sebati..ambil dlm satu sudu adunan utk buat hiasan atas nanti..
masukkkan bancuhan dlm loyang ...bakar selama lebih kurang 20 min dlm 175darjah celcius oven.
sementara itu , utk lapisan cheese..
500g cream cheese...(yati suka guna brand anchor...)
1 1/2 cawan gula caster
2 biji telur gred B..
pukul semua hingga sebati...sampai gebu...
******* bila lapisan coklat dan masak...tuangkan lapisan keju...buat...lorekan atas nya..dgn lebihan bancuhan cokklat tadi.....guna lidi atau garpu...
bakar lagi.dalam 20 min..atau sehingga nampak kekuningan dipermukaan keju...
Selamat mencuba....







Tiada ulasan:

Catat Ulasan