Sabtu, 29 Januari 2011

Pajeri Nenas..

Salam...

Lama nya tak mengisi ruang ini...tak masak ke yati ni?....hii..hi...i ada chef kat umah ni...mostly...yang masak dia la..kalau lauk-pauk kat umah ni..memang dia la yang masak....yati...jadi assistant je...tukang basuh pinggan..tukang potong..tukang amik bahan2...peneman....dia masak lagi sedap dari yati..so..i gantung apron aje lah....yati lagi la suka...laalla...sedap orang masak....anak2..pun..main order je..nak masak apa....esok..masak tomyam ayam boleh tak?....

Adam nak kari ayam tau....daddy..masak lemak lah....faris..happy sangat kalau dapat makan fried mushroom...semua suka..adam pun dah suka makan FM....daddy kalau masak sambal..asyik pedas saja...part tu mama..tak tahan....main letak je cili nya...

...tapi mama masak tetap sedap di deria rasa anak2 ku...mama masak bubur nasi pun sedap...ada juga yang mama masak tak sedap dan tak menjadi....huu..hu....tapi anak2 ku ini tak pandai mencaci..kalau tak sedap mereka hanya ketepikan...tak pula di caci..alhamdulillah..itu lah fitrah manusia kan?...kalau sedap..tak cukup sepinggan...asyik mengulang je...siap kasi bintang....esp dapat mee kari daddy yang spesel tu....bangun tido pun nak mee kari...

****************************

Ok..yang ini...yati yang masak yea...i suka pajeri nenas..resepi dari mak yati.....

bahan2 nya..

..nenas dipotong kecil....dan direbus dgn sedikit air....dalam 5 min..tos kan..dan ketepikan
...bawang merah
..bawang putih
.. halia
...bunga lawang
..kayu manis
...kari paste (yati guna meat curry powder bancuh dgn air rebusan nenas tadi)
...kiub ikan bilis/ikan bilis (tumbuk kasar)
...garam/gula
...air rebusan nenas secukupnya/santan..

sukatan eemm...agak2 la yea..tak pandai nak kasi gram/biji....ala..biasa..kalau biasa masak..agak2 je...itu quote dari kawan yati yang suka memasak...

cara2nya...

.panaskan periuk dgn secukupnya minyak masak...tumis bawang, halia, bunga lawang,kayu manis, sampai naik bau..masukkan kiub ikan bilis/ikan bilis ..then masuk kan..kari paste tadi., ..masak hinnga pecah minyak....guna api kecil...masak dalam..10-15min gitu....masukkan la nenas tadi...air rebusan nenas/santan....biarkan didih sekejap...letak garam dan gula...

selamat mencuba...mak kata...kalau nak letak santan pun sedap..lagi lemak...dan kalau nak pekat..boleh letak kerisik sikit....(yati tak de..jadi begini..hasil nya..pajeri nenas ringkas)...ada macam2 resepi yea...cuba ikut selera masing...tapi kalau letak kerisik dan santan ..lagi la sedap..yati punya kureng sikit....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan