Sabtu, 22 Oktober 2011

Choux Pastry..

Salam...

yati mau terbitkan di sini..kerana..saya mau mengabadikan teknik membuat pastry ni..supaya yati tidak lupa di masa akan datang.

Choux Pastry nak sebut 'choo pastry'... org selalu panggil sebagai cream puff...yati pun heran..kalo ikut buku, puff pastry tu rangup..dan tak sama dgn yg selalu di kata-kata org sebagai cream puff ni!..tak paham yati..tak pe...since yati hanya berguru dgn buku, dan himpunan ilmu2 secara tidak langsung dari group home baker dan juga dari ilmu pengetahuan baking yg ada pada cik noor afiqah....yang ini yati namakan choux pastry bukan cream puff...cream puff lain!...

akhirnya..yati berjaya membuat choux pastry ni...sudah lama ku angankan utk membuatnya....akhirnya....yeay....senang sungguh dlm hati... org kata tak bagus berguru dgn buku..tapi apa kan daya..yati tidak berkemampuan...bila mampu duit, masa pulak takde...bila...mampu masa..duit pulak...tak dok!..sudah nya...yati kumpulkan ilmu dari bahan bacaan....dan dari internet...alhamdulillah..tqvm allah, mengilham kan..teknik dan resepi yg baik utk yati...tqvm Allah...jadi..since...ilmu dari Allah...sewajarnya...yati berkongsi dgn semua...kalo idak...mati bwk kubur, tak jadi pahala.... antara.amal jariah ...adalah..memberi ilmu yg bermanafaat...insyaAllah...

choux pastry yg di isi dgn krim kastad...dan paling elok di tabur dgn 'snow powder'..supaya lebih lama nampak berbedak...kalau gula aising...sekejap je..dah meresap ke dalam pastry...

bahan2 membuat krim kastad ( yg ini yati dah hafal)

200 ml susu UHT fullcream - didihkan sebentar, tutup api

campurkan 2 biji telur gred B, 30 g gula pasir dan 20 g tepung kastad - kacau sebati
tuang susu tadi ke atas bancuhan di atas.

dah..tu..kacau lagi..sampai semua bancuhan sebati.....pehtu tapis ke dalam periuk utk di masak semula..dgn api perlahan

tambah 1/2 tsp vanila..dan secubit garam
kacau lagi sampai kental dan masak sempurna ( ambil sikit dan rasa). dah siap sejukkan...


utk membuat pastry ni...yati suka menggunakan periuk tak lekat...aka non-stick pan ( nak buat kastad pun memang yati guna periuk begitu-supaya tak membazir..dan tak cepat hangit)

bahan pastry - ada 5 bahan sahaja.

panas kan oven 200 C

3 biji telur Gred B

ayak 150g tepung gandum (paling elok tepung kotak Blue key yg superfine tu atau tepung gandum Baker's Choice -ada jual di tesco)
- ketepikan..

100g butter
250ml air putih
1/2 tsp gula pasir - campur semua dan masak atas dapur dgn api kecil...kalau..sampai semua larut...JANGAN guna api besar...

dah nampak bubble kecik2 kat keliliing periuk....JANGAN sampai mendidh air tu.... cepat2 masukkan tepung, kacau lagi..sampai..tepung dah tak melekat kat periuk..boleh tahan lenguh gak...dah tu tutup api...

kemudian masukkan ke dalam mixer...pukul adunan di atas..dgn kelajuan kecil je...sampai suam2 kuku..dah tu masukkan 3 biji telur gred B, satu persatu...dgn kelajuan kecil juga..sehingga...melikat...bercantum antara satu sama lain...adunan agak kental....

kuarkan..dan masuukan dlm piping bag dgn nozle star atau suka hati anda..tak de noozle pun boleh..janji ada piping bag.
paip je dlm dulang berlapik...bakar...selama 25-30 min hingga kekuning emas...atau yg cantik di mata anda.... sejukkan dan bleh di sumbat krim kastad.

selamat mencuba yea...kalau sekali buat tak jadi..jgn runsing..yati pun..buat kali ke2....pun tak jadi gak...he..he...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan