Selasa, 18 Oktober 2011

Tat Ceri Maraschino..

Salam.....

Ok..ini resepi yg mau yati kongsi kan bersama..kadang ada org tanya yati...senang le nak ckp..cek kat blog....sebabnya..yati bukan ingat sukatan, biasa tgk buku juga..

yati beri resepi..bukan mau menunjuk2 ye...sekadar, memudahkan yati juge..mana la tau..silap hb buku yati hilang, tau la mana nak cari..kalau pc yati lak hilang..memang naya la yati..boleh tutup kedai !..huh...ya allah...bantu lah hamba mu ini...

kalau tak jadi tipon yati..atau email la yea...ada masa yati jawab..selalu pun yati ada masa....kalo tipon tu..takut tgh busy..tak dpt nak layan..

semua ilmu dtg dari Allah...Allah yg ilham kan..jadi utk berkongsi tu tak jadi masalah..tapi kalo memang bidang seseorang (mencari rezeki)...membuat kelas masakan dgn resepi nya...memang bukan salah dia lah ye., kalo tak mau kongsi resepi...memang itu cara dia..tak leh la kita sedap2 nak minta resepi free....tak adil utk murid2 nya...so far yati nampak harga2 kelas masakan ni..memang standard di sini..lain tempat lain harga nya yea...jgn sedap2 nak mencemuh nape org tu caj murah nape org ni caj mahal...pokoknya pada yati tak leh timbul agenda mencantas rezeki org...semua bersebab...dan rezeki pun masing2...byk ke sikit...hak deme ..dan dah Allah izinkan ...byk ke sikit..yg penting berkat...

oklah..dah cukup..ckp lebih2..tersalah ckp..yati gak kena zas- zas...apa yg yati ckp di atas..pendapat yati...rasa hati dan kata hati org berlainan...disebabkan latarbelakang dan cara hidup masing2....maaf kan yati jika tersalah kata....


Bahan2 pastry-

250g butter/majerin ---- A
50g almond powder/ serbuk almond
150g gula aising ----- A
1/2 tsp salt (kalau guna yg salty tak yah letak ini)
1/8 tsp vanila
1 egg
500 g tepung gandum berayak..

Pukul A sampai kembang....(atau sampai bertukar warna jadi lebih lembut)... masuk vanila dan telur..pukul jap lagi..then masukkan almond powder dan akhirnya..tepung. dah sebati...dah cukup.

adunan akan lembut pada awalnya..jgn pandai2 tambah tepung ye..biarkan seketika sebelum membentukkan nya di atas bekas pastry/loyang kecik utk tarts.

bentuk kan la..ikut suka hati anda..agak2 la ye..tak dpt yati nak letakkan di sini..boleh cari di you tube. atau pegi kelas..he..he....(maaf ye...kalau ada yg 'terbakar')....yati tak buat kelas...sebab tak tau bape nak caj orang dgn ilmu ku yg sgt sedikit ini...ilmu yg ku cari dari buku2 dan internet saja...dunia la ni..klik saja dah dpt!



utk filling nya..nama nya Pastry cream.

bahan2-

300 ml susu UHT dutch lady - guna whip cream mesti lagi lemak... ----- A
40g gula pasir ---- B
3 kuning telur ----- B
40g tepung jagung -----B
1 tsp vanila
20g butter ------C

masak A atas dapur....sampai suam2 kuku, then tutup api....sementara itu campur kan semua bahan B....then...curahkan...A atas B tadi...dan masukkan vanila...kacau sebati..then tapis ke dlm periuk lain utk di masak lagi. kacau...bancuhan tadi...atas api sederhana .....dah kental..masa...em...ikut qty la...tips yati..ambil sedikit dan rasa....kita tau kan..camne rasa tepung tak masak!...dah tu..tutup api...amik C...kacau je dlm cream tu tadi....dah jadila pastry cream....olahan yati..

hiasan-

Tat ceri maraschino..hijau & merah...


atau beli bean cherry yg kat supermarket...mesti melompat org tgk..atau beli..buah2 kesukaan masing2....cuba beli...raspberry ke..wow...mesti best....utk makan sendiri boleh la..beli buah2 mahal tu..

selamat mencuba...harap nya menjadi...insyaallah...boleh tu..mulakan dgn bismillah..jgn takut mencuba....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan